De toekomst van zinkfabrikant Nyrstar is onduidelijk nu de fabriek voor de tweede keer in twee jaar de productie heeft stilgelegd. De hoge energieprijzen en een ongelijk speelveld ten opzichte van producenten in andere Europese landen maken het voor de fabrikant onrendabel om te produceren. Zinkproducent Nyrstar stapte 50 jaar geleden als één van de eerste producenten over op een proces op basis van elektriciteit in plaats van steenkolen. Het milieuvoordeel hiervan is evident, maar maakt de onderneming meteen één van ’s lands grootste afnemers van elektriciteit. De onderneming maakt hiervoor gebruik van groene stroom en daar ligt het grootste probleem voor de onderneming.

Afschaffing compensatieregeling zorgt voor ongelijk speelveld

Het productieproces van Nyrstar mag dan wel beter voor het milieu zijn, het levert de onderneming een groot probleem op vanwege de sterk gestegen kosten van elektriciteit. Daar waar er in de landen om ons heen nog steeds diverse compensatieregelingen zijn vanwege de hoge energieprijzen, is deze compensatie in Nederland in 2022 al afgeschaft. Dit zorgt ervoor dat Nyrstar kosten voor CO2 moet betalen die gebaseerd zijn op de gehele elektriciteitsmix in Nederland. In deze mix zit ook de uitstoot verwerkt van gas en steenkool, terwijl Nyrstar alleen maar groene energie verbruikt. Voor een energie-intensieve producent als Nyrstar lopen deze kosten enorm op. Bovendien kan Nyrstar heel flexibel produceren en daarmee helpen het overvolle stroomnet ontlasten. Een beloning hiervoor krijgt de onderneming niet aangezien het verbruik op basis van de piekafname wordt berekend.