De afzetprijzen van metaal maakten in december een daling van 0,1 procent mee, stelt het CBS in haar maandelijkse persbericht.

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december gemiddeld 4,0 procent lager dan in december 2019, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 4,6 procent goedkoper dan een jaar eerder. De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard
De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In december 2020 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 41 euro, bijna 30 procent minder dan een jaar eerder. In november kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 37 euro. Dat is 34,5 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in december 28,1 procent goedkoper dan in december 2019. In november lagen de prijzen 32,8 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in december 7,1 procent lager dan een jaar eerder. In november was de prijsdaling 9,0 procent. In iets meer dan helft van alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in december 2020 lager dan een jaar eerder.