Aluminium bereikte de hoogste koers op de London Metal Exchange (LME) in meer dan vijf maanden tijd, daarmee profiterend van een herstel en de stijgende vraag in de belangrijkste consumerende landen, zegt De Commerzbank in een onderzoeksrapport.
“De Japanese Aluminium Association, bijvoorbeeld, is van mening dat de vraag in het land al het laagste punt heeft bereikt en nu waarschijnlijk weer gaat klimmen na acht maanden van aanhoudende daling,” becommentarieert De Commerzbank.

“Deze visie wordt ondersteund door het feit dat de Japanse consument  weer hogere premies voor aluminium zal dienen te betalen vanaf april, voor het eerst in drie kwartalen. De premie op de LME prijs komt overeen met de regionale vraag / aanbod situatie en heeft betrekking op vracht-en verzekeringskosten. Het land is aan het herstellen van de natuurrampen die zij vorig jaar heeft geleden  – dit wordt bevestigd door de groei van de industriëleproductie in januari “.

Japan is de grootste Aziatische importeur en ’s werelds op drie na grootste verbruiker van aluminium.

De bank haalt daarbij ook een verslag aan van de Noord-Amerikaanse Aluminium Association waarbij melding wordt gemaakt van een stijging van de vraag met 6% in de Verenigde Staten en Canada.

Vanaf 07:20 (EAST), steeg de drie maands aluminiumprijs met $ 20 tot $2.345 dollar per ton en piekte op 2.356 dollar, het hoogste niveau sinds 19 september 2011.