Deze week verscheen de maandelijkse Industriƫle Materialen Insights van ABN AMRO. Auteur Casper Burgering, senior econoom van de bank, omschrijft de stand van zaken in de metaalmarkten en spreekt een verwachting uit voor de komende periode. Volgens Burgering zijn de markten in de greep van het handelsconflict tussen China en de VS. Deze situatie zorgt er voor dat de prijzen van basismetalen onder druk staan. Burgering verwacht echter wel dat als er eenmaal een nieuw handelsakkoord wordt getekend door de twee economische grootmachten, de prijzen sterk zullen herstellen.

Burgering waarschuwt echter wel tegen teveel optimisme:

Een snelle oplossing voor het handelsconflict ligt echter niet voor de hand. De onzekerheid die hieruit voortvloeit is voor veel investeerders reden genoeg om basismetaalmarkten vooralsnog links te laten liggen. Want zij zijn van oordeel dat hoe langer het handelsconflict aanhoudt, hoe groter de kans is op een mondiale recessie. Dan kun je beter geen cyclische grondstoffen in je portefeuille hebben. Dat betekent bovendien dat zolang er geen bevredigende oplossing voor het handelsconflict op tafel komt, de prijzen van basismetalen relatief laag zullen blijven.