onderhandelenDe vakbonden hervatten dinsdag de onderhandelingen over de cao voor de grootmetaal. Dat heeft FNV Metaal maandag laten weten.

Metaalwerkers houden al sind 20 september op iedere maandag en vrijdag stakingsacties voor betere arbeidsvoorwaarden. Op 11 oktober is er wel een cao-akkoord bereikt in de kleinmetaal, maar in de grootmetaal gingen de stakingen door.

De bonden hebben nu het idee dat werkgevers hierdoor ‘in beweging zijn gekomen’. ”Wij hebben signalen van de werkgevers ontvangen die wij positief beoordelen en hebben besloten om in te gaan op de uitnodiging om weer in gesprek te gaan”, aldus FNV-bestuurder Jos Brocken.

De metaalwerkers willen onder meer loonsverhoging en invloed op hun werktijden.

Maandag hebben in Sneek, Veldhoven en Etten-Leur opnieuw enkele honderden metaalwerkers het werk neergelegd. Brocken benadrukt dat FNV doorgaat met de voorbereidingen voor nieuwe stakingsdagen. ”Als de werkgevers dinsdag niet met genoeg over de brug komen, dan gaan we verder met hardere acties tot er wel een goede cao ligt.”

In de grootmetaal werken 150.000 mensen in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw, machinefabrieken en als toeleverancier. De cao-onderhandelingen voor de groot- en kleinmetaal liepen in de zomer stuk.
Bron:Nu.nl