De afzetprijzen van de Nederlandse metaalproductenindustrie waren in juli 2,3 procent hoger dan in juli 2018, meldt het CBS vandaag. De prijsstijging is kleiner dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 2,4 procent duurder dan een jaar eerder. De basismetaal laat negatieve cijfers zien. In die sector waren de afzetprijzen in juni en juli respectievelijk 1,8 procent en 2,6 lager.

Prijsdaling olie
In juli 2019 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 57 euro. Dat is bijna 11 procent minder dan een jaar eerder. In juni 2019 was de prijs voor een vat ruwe olie ongeveer 56 euro, 14 procent lager dan in juni 2018.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in juli 6,8 procent goedkoper dan in juli 2018. In juni lagen de prijzen 8,9 procent lager dan in juni 2018.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in juli 4,2 procent lager dan een jaar eerder. In juni was de prijsdaling 2,3 procent.

In de meeste overige bedrijfstakken van de industrie lagen de prijzen in juli 2019 hoger dan een jaar eerder.