De afzetprijzen van de Nederlandse metaalproductenindustrie waren in februari 2,5 procent hoger dan in februari 2019, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten 2,6 procent duurder dan een jaar eerder. Gemiddeld over alle sectoren van de industrie waren de prijzen in februari 0,9 procent hoger.

Prijsdaling olie
In februari 2020 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 51 euro. Dat is 10,5 procent minder dan een jaar eerder. In januari 2020 was de prijs voor een vat ruwe olie ruim 57 euro, bijna 9 procent hoger dan in januari 2019.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in februari 6,6 procent goedkoper dan in februari 2019. In januari lagen de prijzen 8,2 procent hoger dan een jaar eerder.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in februari 1,5 procent lager dan een jaar eerder. In januari was de prijsdaling 2,0 procent.

In de meeste overige bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in februari 2020 hoger dan een jaar eerder.

Foto: Fagor