(Novum) – Door het slechte economische klimaat zullen dit jaar ruim elf procent van de banen in de metaalsector verdwijnen. Volgens een halfjaarlijks conjunctuurtest van ondernemersorganisatie FME/CWM verkeert zeventig procent van de bedrijven in de sector in zwaar weer. Deze bedrijven verwachten dit jaar een daling van de omzet van twintig procent.

Het zou voor de bedrijven niet meer mogelijk zijn om de problemen met werktijdverkorting op te lossen.

Werkgevers willen volgens de test af van het zogeheten afspiegelingsbeginsel, waarbij ontslagen evenredig alle divisies van een bedrijf treffen. Ruim tachtig procent van de werknemers zou voorstander zijn om bij gedwongen ontslagen ‘onmisbare werknemers’ te sparen.

Zestig procent van de bedrijven in de metaalsector geeft aan dat de financiƫle crisis een negatieve invloed heeft op investeringen en veertig procent geeft aan moeite te hebben om kredieten te verkrijgen. De metaalsector omvat ook industrieƫn als elektrotechniek en kunststofverwerking.

Bij de vorige conjunctuurtest in oktober waren er al wel problemen voorspeld, maar leek het met veel bedrijven nog goed te gaan omdat zij langlopende orders hadden lopen.

De werkgevers roepen de overheid op om geld niet via banken, maar direct aan bedrijven die problemen hebben te geven.