werk-in-techniekOndanks de recessie zijn er in de technische sector nog 17.000 openstaande vacatures. Dit blijkt uit onderzoek van TechniekTalent.nu, het samenwerkingsverband van 28 organisaties uit de technische sector. Deelnemers aan ‘TechniekTalent.nu’ zijn onder meer FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond, VHP Metalektro, FME-CWM, Bovag, Uneto-Vni, VHP Metalektro, de Koninklijke Metaalunie, de HBO Raad, de MBO Raad en de VO Raad.

Paul Ewalds, voorzitter van TechniekTalent.nu: “Ondanks de recessie is er momenteel nog volop werk te vinden in de techniek. Sommige bedrijven zitten echt omhoog, ze kunnen geen goede vakkrachten vinden. De scheepsbouw en de installatietechniek zijn daar voorbeelden van. Maar ook in de metaal – waar een aantal bedrijven wel hard worden getroffen – staan nog duizenden vacatures open.”

Volgens Ewalds is het een ‘curieuze situatie’ op de arbeidsmarkt. “De kranten staan bol van de berichtgeving over de recessie. Maar dat is een eenzijdig beeld. Er zijn sectoren die zitten te springen om personeel. Defensie liet onlangs weten bijna 8 duizend man nodig te hebben, de technieksector heeft op dit moment zeker het dubbele aantal openstaande vacatures.”

Ewalds denkt dan ook dat er ‘volop geïnvesteerd moet worden’ in scholing en het invullen van de openstaande vacatures. “We moeten zorgen dat mensen die niet meer nodig zijn op de ene plek, aan de slag kunnen op een andere plek. Het zou zonde zijn om die mensen met een WW-uitkering thuis achter de geraniums te zetten, terwijl er wel werk voor handen is. Dat zou slecht zijn voor de mensen zelf, slecht voor het bedrijfsleven en slecht voor onze economie.”

In de komende jaren dreigt een nog groter personeelstekort voor de technische sector, voorspelt Ewalds. “De technische sector is sterk vergrijst. Dat zal als gevolg hebben dat veel mensen de komende jaren met pensioen gaan. De schatting is dat er een tekort van tienduizenden technische beroepskrachten gaat ontstaan in de nabije toekomst. Dus ook op de wat langere termijn zijn er zeker perspectieven op werk in de technische sector.”
Bron: De Ondernemer