arcelorArcelorMittal, de grootste producent van staal ter wereld, verloor dinsdag op de beurs van Amsterdam meer dan 11 procent. De aanleiding was een gerucht dat de groep van plan zou zijn om 5 miljard euro vers kapitaal op te halen, wat het bedrijf in een persbericht heeft ontkend.

Het is al de tweede ontkenning van het gerucht door ArcelorMittal in evenveel weken. ‘We hebben geen banken geselecteerd om een operatie te begeleiden. Het is pure speculatie’, zegt een woordvoerder. Een kapitaalverhoging is volgens het bedrijf van staalmagnaat Lakshmi Mittal niet aan de orde gezien het ‘succesvolle schuldafbouwprogramma’.

Volgens de Britse krant Financial Times zou ArcelorMittal JPMorgan Chase en Deutsche Bank in de arm hebben genomen om een kapitaaloperatie te begeleiden van om en bij de 5 miljard euro te begeleiden. Volgens de krant zou ArcelorMittal een nieuw aandeel bieden voor elke twee bestaande aan een prijs van 8 euro.

In de metaal- en grondstoffensector beslisten eerder al andere bedrijven om vers kapitaal op te halen. Zo wil de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa 1,1 miljard dollar ophalen. Het Zwitserse mijnbouwbedrijf Xstata haalt 4,1 miljard pond op en Rio Tinto krijgt een investering van 19,5 miljard dollar van het Chinese staatsbedrijf Chinalco.
Bron:De Tijd