kredietverzekeringDe drie grote kredietverzekeraars Atradius, Euler en Coface zijn zeer voorzichtig met het afgeven van limieten voor bedrijven in de metaalsector. Vorige maand kwam in het nieuws dat Atradius van circa 20.000 bedrijven de reeds afgegeven limieten heeft moeten intrekken. Dit stuitte op veel kritiek van de verzekerden.

 In navolging hierop heeft Atradius de betrokken bedrijven de gelegenheid gegeven om met de meest recente cijfers aan te tonen “kredietwaardig” te zijn, waarna herstel wellicht mogelijk is. Ook Coface heeft inmiddels met een aantal klanten besproken dat zij de komende tijd zullen merken dat huidige limieten zullen worden ingetrokken.

Gezien de huidige situatie zijn nog meer maatregelen niet uit te sluiten. Het laatste kwartaal 2008 is voor alle drie de genoemde verzekeraars met verlies afgesloten. Kredietverzekeraars gaan hun premies fors verhogen. De prijzen gaan ‘met dubbele cijfers’ omhoog. Nederlands marktleider Atradius verhoogt de prijzen ‘met minimaal 15%’, zegt directeur Bert Bruning.