heftruckBij meer dan de helft van de bedrijven wordt onveilig gewerkt met heftrucks. Dit is de tussenstand van een grootschalige controle van de Arbeidsinspectie, die nog tot eind 2009 doorgaat.
De inspecteurs hebben sinds begin dit jaar bij bijna 400 bedrijven bekeken of werknemers veilig aan het werk zijn met deze gevaarlijke werktuigen. Bij 56% moest de inspectie in actie komen.

Op de spoedeisende hulp melden zich jaarlijks 1700 slachtoffers na een ongeval met een heftruck. Gemiddeld vallen er vijf doden per jaar bij dit soort ongevallen. De meeste onveilige situaties waren te vinden bij handels- en transportbedrijven. Vaak was sprake van risico’s op aanrijding.

Heftruckroute
Werkgevers hebben er nogal eens moeite mee bij de inrichting van het magazijn rekening te houden met aparte routes voor heftrucks, voetgangers of fietsers. Bij een derde deel van de ongevallen met heftrucks wordt een voetganger aangereden.