verspaningsindexNadat de plaatbewerkende industrie in juli al groei vertoonde, boekten de verspaners in de maand augustus eveneens een plus. Dat blijkt uit de Verspaningsindex over de maand augustus, die is gebaseerd op gegevens van inkopers uit de verspanende branche. De sector plaatbewerking boekte in augustus eveneens groei, maar minder dan in juli.

Uit de laatste meting van de Verspaningsindex blijkt dat de inkoopmanagers in de verspaning in augustus veel positiever dan in juli waren over de groei in de branche: indexscore 52,4 versus 46,4 . De branche ontwikkelde zich in augustus ook beter dan de totale Nederlandse industrie ( 50,5 , wordt maandelijks door branchevereniging Nevi gemeten). Omdat een score hoger dan 50 ‘groei’ betekent, kan geconcludeerd worden dat er in de verspaning (maar ook in de industrie algemeen) sprake is van groei.

De  Verspaningsindex is opgebouwd uit vijf componenten. Met betrekking tot de ontwikkeling in augustus ten opzichte van juli zijn met betrekking tot deze componenten de volgende conclusies te trekken: 
– De productie in de branche verspaning ontwikkelt zich veel positiever ten opzichte van vorige maand;
– Over de orders denken de inkopers veel positiever;
– De levertijden van de leveranciers zijn langer;
– De voorraden eindproduct nemen flink toe; 
– Over de werkgelegenheid denkt men veel positiever; 
De inkoopprijzen, geen onderdeel van de totale Verspaningsindex, nemen flink toe 
volgens de inkopers ten opzichte van vorige maand.

Plaatbewerking
Uit de laatste meting van de FDP BrancheBarometer Plaatbewerking blijkt dat de inkoopmanagers in de plaatbewerking in augustus minder positief dan in juli zijn over de groei in de branche: indexscore 53,9 versus 59,5. 
Met betrekking tot de ontwikkeling in augustus ten opzichte van juli zijn voor de vijf componenten waaruit de index is opgebouwd de volgende conclusies te trekken: 
– De productie in de branche plaatbewerking ontwikkelt zich veel minder positief ten opzichte van vorige maand; 
– Over de orders denken de inkopers veel minder positief; 
– De levertijd van de leveranciers is veel korter 
– De voorraden eindproduct nemen af;
– Over de werkgelegenheid denkt men veel minder positief; 
De inkoopprijzen, geen onderdeel van de totale BrancheBarometer, nemen flink toe volgens de inkopers ten opzichte van vorige maand.
Bron:Metaalnieuws