Bij staalbedrijf Tata Steel IJmuiden verdwijnen de komende vier jaar circa duizend voltijdbanen. Dat maakte het bedrijf woensdagmiddag bekend. Tata Steel streeft ernaar dit zonder gedwongen ontslagen te doen.

Van de duizend banen zijn er negenhonderd van Tata Steel medewerkers en honderd van inhuurkrachten. Het bedrijf rekent erop dat de komende vier jaar ongeveer vijfhonderd medewerkers met pensioen gaan en driehonderdvijftig personen zelf een andere baan vinden. Omdat in die periode de werving van jonge technici (270 nieuwe instromers) door de bedrijfsopleiding gewoon doorgaat zal uiteindelijk voor ongeveer vierhonderd medewerkers een oplossing moeten worden gevonden. Tata Steel ziet mogelijkheden in begeleiding van werk naar werk, en detachering bij andere bedrijven. In het plan zijn overigens ook investeringen opgenomen. 850 miljoen euro in de komende vijf jaar. Daarnaast moet in die periode nog eens 300 miljoen bespaard worden. Tata Steel hoopt op een toename in de productie van 7,2 naar 7,7 miljoen ton staal per jaar.
Het banenverlies komt voort uit het aangescherpte verbeterprogramma ’IJmuiden 2012’ dat is ingezet in 2009. Doel van het programma is dat het staalbedrijf sterk en concurrerend uit de crisis opstaat. Omdat de veranderingen in de staalmarkt door blijven gaan was aanscherping van het programma nodig. Dit voorjaar trokken vakbonden en de ondernemingsraad aan de bel omdat ze de indruk hadden dat er zeer veel banen op het spel stonden. Gistermiddag bleek dat ze gelijk hadden.

Bron: Ijmuider Courant