De directie van ArcelorMittal zal in mei met de bonden samenzitten over een eventuele heropstart tijdens het derde kwartaal van dit jaar van de twee hoogovens in het Noord-Franse Florange. Dat liet het staalbedrijf donderdag weten. De vakbonden geloven echter niet meer in de heropstart.
‘We passen ons aan aan de vraag en bekijken kwartaal na kwartaal de situatie op de markt. We zullen ons in de maand mei buigen over de situatie in het derde kwartaal’, verklaarde HervĂ© Bourrier, directeur van ArcelorMittal Frankrijk.

Op de site van Florange werken zowat 5.000 mensen, van wie er een 500-tal een directe impact ondervinden van de stopzetting van de hoogovens. Bourrier benadrukte donderdag echter nogmaals dat ‘er geen definitieve sluiting van Florange komt, maar dat het om een tijdelijke stopzetting gaat’.

De vakbonden van hun kant geloven niet in zo’n heropstart en denken dat het om ‘een geplande dood van de site’ gaat. ‘Op hetzelfde moment kondigen ze ons aan 60.000 ton metaal te importeren van Severstal (concurrent van ArcelorMittal, nvdr) in Rusland. Dit is het toppunt van hypocrisie. Aan de ene kant zeggen ze dat er niet genoeg metaal is, aan de andere kant laten ze weten dat er niet genoeg activiteit is’, stelde vakbondsman François Pagano.

De bonden vragen overleg met de overheid en de directie van de groep. De Franse president Nicolas Sarkozy had dinsdag al verklaard dat ‘alles zal gedaan worden opdat de site van Florange heropgestart wordt’.

ArcelorMittal besliste eerder de hoogovens van het bedrijf in Luik en Madrid definitief te sluiten.
Bron: Nieuwsblad.be