WK voetbal 2022 biedt volop kansen

Afgelopen week bezocht een afvaardiging van het Nederlandse bedrijfsleven de Supreme Committee van de Fifa World Cup 2022 in Qatar. De handelsmissie werd begeleid door oud-voetballer Ronald de Boer die in Qatar werkte en woonde. Afgevaardigden van overheid, sport en industrie hebben onder meer verkennende gesprekken gevoerd met Hassan Al Thawadi, Secretaris Generaal van de Qatar 2022 Supreme Committee. Al Thawadi nodigde Nederland uit om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van voetbal en nieuwe technologische innovaties voor Qatar 2022.

Het bezoek aan Al Thawadi was onderdeel van de missie ‘Holland Sports & Industry’ die door FME en de Nederlandse ambassade in Doha werd georganiseerd. Qatar maakt zich op voor het WK voetbal in 2022, waarvoor negen nieuwe voetbalstadions gebouwd moeten worden. De komende jaren zal daarom de benodigde infrastructuur ontwikkeld moeten worden. Een totaal nieuw metrosysteem moet de verbinding worden tussen nieuw te ontwikkelen residentiële gebieden, de stadions en de luchthaven. De Qatar 2022 Supreme Committee zal voor de zomer een Masterplan presenteren waarin de projecten, planning en begroting zijn opgenomen. Tweeëntwintig Nederlandse bedrijven waren in Qatar om in contact te komen met projectontwikkelaars, lokale bedrijven en instanties op het gebied van sport en infrastructuur.

 

Goede reputatie

De combinatie tussen sport en bedrijfsleven is uitstekend geweest aldus Ruben Dubelaar van FME: “Het Nederlands voetbal heeft in het Midden-Oosten een goede reputatie en opent daardoor deuren voor het Nederlands bedrijfsleven. De handelsmissie was een eerste stap om communicatie en kennisuitwisseling tussen Nederland en Qatar te bevorderen. Door in een zo vroeg mogelijk stadium mee te denken, heeft FME gezorgd dat het Nederlands bedrijfsleven in de positie is gekomen om een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van nieuwe projecten en technologieën.” Nederlandse bedrijven waren ook enthousiast over de kansen in Qatar en de onderlinge samenwerking met anderen Nederlandse bedrijven.

 

Uitstekende samenwerking

Het succes van de reis is volgens FME te danken aan de goede samenwerking tussen de diverse partners. “De Nederlandse ambassade heeft een uitstekend programma verzorgd en de Nederlandse bedrijven zijn op hoog niveau geïntroduceerd bij lokale partijen. Ook ABN AMRO heeft een belangrijk aandeel geleverd in de organisatie door het activeren van het netwerk en het inschakelen van Ronald de Boer.” De ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maakten het mogelijk een vleugje Nederlands voetbal te demonstreren tijdens het Panna-event in Aspire zone, met als hoogtepunt de openingswedstrijd tussen Ronald de Boer en Panna kampioen Mo Boutaka.
Bron:FME