tata_steel_hoogovens_ijmuiden_pic2De onlangs ontslagen Tata Steel topman Cyrus Mistry heeft in een vijf pagina tellende open brief een frontale aanval ingezet op zijn voorganger Ratan Tata. In de brief verwijt Mistry Tata eigenmachtig handelen. In één van de passages in de brief komt daarbij ook de aankoop van Corus aan bod. De Britse staalmaker, waaronder toen ook de voormalige Hoogovens in IJmuiden vielen, werd door Tata Steel in 2007 overgenomen. Die beslissing, zo schrijft Mistry, werd door een groot deel van het toenmalige Tata-bestuur afgeraden, maar door Ratan Tata eenzijdig doorgedrukt. Saillant detail: Ratan Tata is op dit moment opnieuw in functie als interim-CEO van het Indiase concern. 

Uit Mistrys brief: “Het is algemeen bekend dat de beslissing Corus te kopen voor 12 miljard dollar, terwijl het een jaar eerder voor de helft had gekund, werd ingegeven door het ego van één man. Die man (Tata, red.) ging daarmee in tegen de reserves van bestuursleden en senior executives. De te hoge prijs maakte het vervolgens erg lastig om in dat nieuwe bezit te investeren. Terwijl dat wel nodig was. Daarmee heeft Tata de banen van velen op het spel gezet.”