brandenburger-tor-201939_640De Duitse arbeidsmarkt blijft het naar verwachting ook in 2017 goed doen. Dat meldt de Duitse overkoepelde Industrie- en Handelskamer DIHK. Er gaan in de verschillende sectoren bijna een half miljoen mensen aan het werk volgend jaar. Dat is net zoveel als in 2016. De Duitse industrie, en dan vooral grondstof- en halffabrikaatproducenten, doet het ten opzichte van het lopende jaar volgend jaar zelfs beter.  Ook in Duitsland wordt het tekort aan geschoolde vakmensen in bepaalde sectoren ronduit problematisch. Martin Wansleben, voorman van de DIHK, noemt het zelfs ‘het belangrijkste risico voor Duitse ondernemingen op dit moment’.

IG Metall waarschuwt

Er zijn daarnaast ook zorgen over de arbeidsmarktontwikkeling in een hele specifieke sector: de Duitse auto-industrie. Daar werken op dit moment 880.000 mensen. Maar volgens de vakbond IG Metall loopt de baan van 250.000 mensen gevaar door verschillende ontwikkelingen. Zo nemen robots steeds meer werkzaamheden in het productieproces over. Daarnaast kunnen elektrische auto’s met minder mensen  worden geproduceerd dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, omdat motoren en aandrijfconstructies eenvoudiger in elkaar steken.

Foto: werner22brigitte