Het Verenigd Koninkrijk blijft ondanks de Brexit een belangrijke handelspartner van Nederland. In 2016 was de exportwaarde van de Nederlandse goederenhandel naar het Verenigd Koninkrijk 39,4 miljard euro. Dat is 3,4 procent meer dan een jaar eerder. Nederlandse importeurs haalden voor 21,7 miljard euro aan goederen uit het Verenigd Koninkrijk, een toename van 2,0 procent. Ook voor de metaalindustrie blijven de Britten belangrijke partners. Dit maakte het CBS vandaag bekend.

In de Internationaliseringsmonitor van het CBS die de afhankelijkheid van de Nederlandse economie van de Britse onder de loep neemt, blijkt dat ook de metaalindustrie veel exporteert naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de meest recente cijfers exporteert ruim 26% van de Nederlandse bedrijven die actief zijn in de metaalindustrie naar het VK. Maar niet alle bedrijven zijn even afhankelijk van Groot Brittannië:

  • voor 38% van de exporterende metaalbedrijven is export naar het Verenigd Koninkrijk minder dan 5 procent van de totale export
  • voor 39% van de exporterende metaalbedrijven is export naar het Verenigd Koninkrijk tussen de 5 en 25 procent van de totale export
  • voor 10% van de exporterende metaalbedrijven is export naar het Verenigd Koninkrijk tussen de 25 tot 50 procent van de totale export
  • voor 9% van de exporterende metaalbedrijven is export naar Verenigd Koninkrijk tussen de 50 tot 95 procent van de totale export
  • voor 5% van de exporterende metaalbedrijven is export naar het Verenigd Koninkrijk meer dan 95 procent van de totale export