Volvo heeft een wereldprimeur met het verwerken van groen staal in een nieuwe elektrische truck die in het derde kwartaal van dit jaar van de band af rollen. Het is een logische eerste stap op weg naar een nog schonere productiewijze en een nog schoner eindproduct. In de nieuwe truck wordt vooralsnog eerst alleen de framerails van groen staal vervaardigd maar de producent heeft plannen om in de toekomst meer onderdelen van groen staal te vervaardigen. Het staal wordt geleverd door de Zweedse staalfabrikant SSAB.

Groen staal uit revolutionaire fabriek

Het groene staal dat Volvo verwerkt in haar elektrische truck wordt vervaardigd in de HYBRIT-fabriek. Deze fabriek is een joint venture van Vattenfall, LKAB en SSAB. Het groene staal wordt vervaardigd met groene waterstof als energiebron waardoor er een zeer grote besparing is op de uitstoot van CO2 tijdens de productie. Overigens is SSAB niet de enige Scandinavische staalproducent die grote slagen maakt op het gebied van CO2 besparing. Het Zweedse H2 Green Steel levert vanaf 2025 ook fossielvrij geproduceerd staal. Bij de productie van dit staal ligt de uitstoot van CO2 zelfs 95% lager vergeleken met de traditionele productiewijze.