In navolging van Tata Steel in IJmuiden wil Thyssenkrupp een fabriek gaan bouwen die met behulp van waterstof groen staal gaat produceren. De investering in de nieuwe fabriek, die in Duisberg zal komen, bedraagt zo’n 2 miljard euro.  Voor de financiering van de nieuwbouw hoopt het concern dat de Duitse overheid een (belangrijk) deel van de kosten voor haar rekening wil nemen. Het doel is om in 2026 met de productie van het groene staal te beginnen. De nieuwe fabriek zal met een capaciteit van 2,5 miljoen ton staal per jaar een kwart van de totale productie van Thyssenkrupp voor haar rekening nemen. Dit moet leiden tot een CO2 besparing van circa 30% in 2030. 

Contracten voor ontwerp nieuwe fabriek Tata Steel afgesloten

Tata Steel heeft onder grote maatschappelijke en politieke druk in 2021 besloten om een nieuwe fabriek voor de productie van groen staal te gaan bouwen. Inmiddels zijn hiervoor met 3 partijen contracten afgesloten voor het ontwerp hiervan. De benodigde investering hiervan ter waarde van 65 miljoen euro wordt door het Indiase moederbedrijf voor haar rekening genomen. Het duurzaam maken van de staalproductie in Nederland is hiermee een stap dichterbij gekomen. Tata Steel wil in 2045 geheel CO2 neutraal produceren.