donnerMinister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) moet opheldering geven in de Tweede Kamer, omdat pensioenfondsen nu in zware economische tijden gedwongen kunnen worden om pijnlijke maatregelen te nemen. SP-fractievoorzitter Agnes Kant zei dinsdag in de Kamer dat Donner fondsen niet mag dwingen om pensioenuitkeringen te verlagen.

Kant kreeg steun van oppositiegenoten VVD en PVV om nog deze week een spoeddebat te houden. Donner wil later deze week een aangepaste regeling publiceren over de herstelplannen van pensioenfondsen. Ongeveer de helft van de fondsen, die tezamen goed zijn voor 75 tot 80 procent van de deelnemers, hebben door de financiƫle crisis minder geldreserves dan toezichthouders voorschrijven.

De minister wil pensioenfondsen meer tijd geven om hun dekkingsgraad op orde te brengen. In plaats van de drie jaar die wettelijk is voorgeschreven voor een herstelplan, krijgen fondsen maximaal vijf jaar de tijd. Maar in de zomer van volgend jaar moeten wel direct maatregelen worden genomen als duidelijk is dat een fonds de buffers ook niet in vijf jaar op orde kan krijgen.

Dat kan verlaging van de uitkering voor gepensioneerden betekenen of verhoging van de premies voor werkenden. De Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) vreest behoorlijke koopkrachteffecten in onder meer de metaalsector.

Werkgevers en vakbonden die ook in de besturen van pensioenfondsen zitten, hebben Donner in een brief gevraagd meer tijd te geven aan fondsen die niet kunnen herstellen in vijf jaar. In plaats van tot volgend jaar zomer zouden deze fondsen drie jaar met pijnlijke ingrepen moeten kunnen wachten. Dan zou er meer kans zijn dat in de tussentijd de economie, beleggingen op de beurs en rentestanden zijn verbeterd.

Maar Donner waarschuwt voor het doorschuiven van de rekening. Als over drie jaar een fonds nog steeds in de problemen zit, bestaat volgens hem het risico dat nog pijnlijker maatregelen nodig zijn dan wanneer aan het begin ingegrepen was.

Bron:ANP