kammingaDe voorzitter van de belangenvereniging FME-CWM, Jan Kamminga kan niet duidelijker zijn. “Wij vragen niet om steun! Wij vragen om maatregelen die ervoor zorgen dat de ondernemer kan blijven ondernemen, nu en in de toekomst, met de juiste mensen, op een eerlijk speelveld en met een normaal functionerende bancaire sector. Er moet snel resultaat worden geboekt, want de economische crisis gaat niet voorbij zolang de banken niet naar behoren functioneren.

“Onze klacht is zo langzamerhand overbekend. Dagelijks hoor ik van onze lidbedrijven over hun problemen met de banken. De banken zijn uiterst terughoudend in het verlenen van kredieten óf de opslagen nemen dusdanige vormen aan dat kredieten om die reden onbereikbaar worden. Gesprekken met banken, gesprekken met het kabinet, gesprekken met Kamerleden en met wie niet al, leken weinig op te leveren.”

“Opmerkelijk in dit kader is mijn ervaring begin deze week tijdens een interview voor het magazine van ABN-AMRO. De interviewer wilde wél praten over de problemen in onze sector, maar het was níet de bedoeling dat de problemen die onze sector met de banken heeft aan de orde werden gesteld. Vreemd toch?”

Voor minister Van der Hoeven van EZ daarentegen zijn de klachten van FME  mede aanleiding geweest de banken nog eens uit te nodigen voor een gesprek. Zij heeft hen daarin nogmaals opgeroepen gebruik te maken van de 2,4 miljard euro aan garantieregelingen die haar departement ter beschikking heeft gesteld. Het gaat dan om onder andere de regeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO), die vandaag is gepubliceerd, en om de al bestaande garantieregeling voor het mkb (BBMKB). Volgens de eerste berichten hebben de banken “de intentie uitgesproken waar nodig gebruik te maken van de garantieregelingen”.

De vraag is of ondernemers voldoende op de hoogte zijn van deze mogelijkheden. “Ik hoop door dit weeklog veel van onze lidbedrijven te kunnen bereiken en ik hoop van veel lidbedrijven hun ervaringen te horen. “, aldus Kamminga.

“En dan de banken… Het is toch te gek voor woorden dat bij vele accountmanagers de kennis van de verschillende garantieregelingen ontbreekt. We kopen niet veel voor een ‘intentieverklaring’ zoals de banken vandaag hebben gegeven. Zij moeten nú gehoor geven aan de oproep van minister Van der Hoeven, nú overgaan tot handelen. Dan kan de kredietverlening weer op gang komen, let wel, tegen redelijke tarieven.”

Het Financieele Dagblad kopte vorige week op de voorpagina: “ECB verlaagt rentetarief tot historisch laag niveau”. En ECB-president Trichet roept in hetzelfde artikel de commerciële banken op die lagere tarieven door te geven aan hun klanten. Ondernemers zijn toch de klanten van die commerciële banken?
Wordt ongetwijfeld vervolgd….
Bron:Weblog van de heer Kamminga