Kamer van KoophandelHet Nederlands bedrijfsleven meldt in enkele maanden tijd veel meer last van de economische crisis te hebben gekregen. De recessie komt nu heel hard aan.

Dat blijkt uit de nieuwe Conjunctuur Enquête Nederland van de Kamers van Koophandel en het Centraal Bureau voor de Statistiek. De resultaten over het eerste kwartaal zijn veel slechter dan in het laatste kwartaal van 2008.

Vooral de verwachtingen voor de orderontvangsten zijn zeer sterk verslechterd. Zo denkt inmiddels per saldo 30% van de bedrijven dat de orders zullen afnemen. In december werd nog een plus verwacht. Vooral in de bouw en in de industrie is het beeld heel slecht.

Het plaatje is somber

‘Maar we moeten voor alle sectoren een verslechtering melden’, aldus voorzitter Frans Labooij van de Kamers. ‘Het plaatje is somber, de omzetten dalen en er is nog geen stabilisatie in zicht.’

In de industrie zijn vooral de metaal en de houtverwerkende bedrijven pessimistisch. In de metaal wordt door per saldo 39% van de bedrijven een teruggang van de productie verwacht. Bij de houtverwerkers is dat een fractie minder. Maar ook de papierindustrie met een min van 35% en de basismetaal met -32% zijn uitgesproken somber. In de chemie met -9% en de voeding met -10,5% vallen de klappen nog enigszins mee.

Snel crisismaatregelen nodig

Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW, sprak van heel slechte cijfers. Hij drong er bij het kabinet op aan niet te wachten tot er overeenstemming is over het gehele pakket aan crisismaatregelen, maar op zeer korte termijn al te komen met verlichtingen voor het bedrijfsleven. ‘ Iedere dag minder onzekerheid is voor de bedrijven van groot belang’, zei hij
Bron:Financieel Dagblad