metaalsectorDe metaalsector trekt 20 miljoen euro uit om leerwerkplekken -en daarmee jongeren- voor de sector te behouden. Minister Bos is in een brandbrief gevraagd dit voorbeeld te volgen en ook overheidsgeld beschikbaar te stellen. Volgens de sociale partners is er meer nodig dan de 20 miljoen die zij zelf erin stoppen.

Door de economische crisis dreigen leerwerkplekken in de techniek massaal te verdwijnen. Er zijn er nu 40.000 en de sector vreest dat er 10.000 tot 15.000 zullen verdwijnen, omdat veel bedrijven ze niet meer kunnen betalen. De werkgevers en de werknemers vinden dit een zorgwekkende ontwikkeling voor de Nederlandse economie.

Wanneer de economie weer aantrekt, heeft de sector de jongeren hard nodig. In de techniek werken veel ouderen, die de komende jaren met pensioen gaan, aldus Derijck. “Dat betekent een verlies van tienduizenden werknemers. En als dan ook de jongeren er niet meer zijn omdat de leerwerkplekken zijn verdwenen, heeft de Nederlandse maatschappij een groot probleem.”

De 20 miljoen euro van het noodpakket komt uit de diverse opleidingsfondsen van de technische branches. Derijck oppert dat de overheid kan bijdragen door tijdelijk het bedrag dat bedrijven van de belasting kunnen aftrekken voor scholing, te verhogen van 2655 naar 5000 euro. Voor het behoud van tienduizend leerwerkplekken komt dat neer op nog eens 20 miljoen euro.
Bron:Telegraaf.nl