machinestilstandSlechts 1 op de 20 machine-eigenaren of producenten is verzekerd tegen machineschade. De meeste producenten hebben een te lage risicoperceptie als het gaat om de financiƫle gevolgen van schade aan machines. Dat concludeert verzekeraar Nassau naar aanleiding van een analyse.
De gevolgen van stilstand hangen af van het product, de voorraad en de concurrentie. Reparatie of vervanging van de machine, de hieruit voorvloeiende bedrijfsschade en potentieel verlies van marktaandeel, hebben impact op de vermogenssituatie van de onderneming.

risico-inventarisatie
De gevolgen van het uitvallen van een machine worden beter gekwantificeerd door het gebruik van de juiste vorm van risico-inventarisatie: een driefasenplan. Een driefasenplan geeft de ondernemer inzicht in stilstandschade en in het effect van stilstand van de ene machine op de andere machine. Het driefasenplan gaat verder dan normale risico-inventarisatie en is toegesneden op de specifieke productiesystemen en de productieprocessen van de producent.
Bron: Metaalmagazine