De verplichting om per 1 juli 2012 een CE-markering af te geven voor staal- en aluminiumconstructies en onderdelen daarvan, is met twee jaar uitgesteld. De co-existentieperiode is vorige week met twee jaar verlengd. Staalconstructiebedrijven doen er verstandig aan de implementatie van de norm hoog op de agenda te houden.

 

Op 24 januari besloot de ‘standing committee’ de overgangsperiode van de EN 1090-1 met twee jaar te verlengen tot 1 juli 2014. Duitsland zou hierop hebben aangedrongen, omdat het land te weinig ‘notifying bodies’ zou hebben om alle bedrijven tijdig te certificeren.
Als geharmoniseerde Europsee Productnorm is de EN 1090-1 al ingegaan op 1 januari 2011 met een overgangsperiode van 18 maanden. Deze co-existentieperiode zou op 1 juli aflopen, waarop het vanaf dat moment verboden is om een staalconstructies zonder CE verklaring te leveren. Die datum is nu dus verlengd.

Hoewel bedrijven twee jaar langer de tijd krijgen om aan de regelgeving, aangestuurd vanuit het Bouwbesluit, te wennen en zich voor te bereiden op de productnorm, is snelheid nog steeds geboden: inmiddels schrijven grote opdrachtgevers de CE-markering al voor.(Bouwen met Staal, 31 januari 2012)