De Europese staalindustrie wacht een moeilijk jaar mede door overcapaciteit, schaarse bedrijfskredieten en toenemende import van staal van eenvoudige kwaliteit. Dat voorspellen analisten van onderzoeksbureau CRU, meldt het Financieele Dagblad.

Europese staalproducenten kunnen winstgevend blijven door zich te richten op geavanceerde producten en de productie van basiskwaliteit staal over te laten aan lage lonen landen als Turkije en in de voormalige Sovjet-Unie, adviseren de analisten.
De Europese Unie is wat betreft productieomvang de tweede staalproducent ter wereld. In 2011 produceerde de EU in totaal 177 miljoen staal, dat is 2,8 procent meer dan in 2010.

Groeicijfers bijgesteld
Wereldwijd komt in 2012 de productiegroei in de staalindustrie op iets meer dan zes procent uit. Vorig jaar was de stijging 6,8 procent in vergelijking met 2010, blijkt uit cijfers van de World Steel Association. De toename in 2010 was met 15 procent sterker.

De productiegroei in 2011 vond volgens het FD vooral in de eerste helft van het jaar plaats waarna de toename afvlakte door een dalende vraag als gevolg van de Eurocrisis en een vertraging van de Chinese economische groei.

In het tweede kwartaal van dit jaar zal de productiegroei weer een lichte stijging laten zien, voorziet de door Reuters geraadpleegde analist Chris Houlden van onderzoeksbureau CRU, al heeft hij zijn verwachting voor 2012 wel wat naar beneden bijgesteld.
Bron:VNMI