Aluminium BCGDe aluminiumindustrie heeft een overvloed aan ernstige problemen ervaren in de afgelopen jaren, wat resulteerde in een scherpe daling van de waardering van ondernemingen en winst. Om deze waarde en het vertrouwen van investeerders, CEO’s en hun management teams te herstellen dient de aluminiumindustrie zichzelf drastisch te veranderen, aldus een nieuw rapport van de Boston Consulting Group (BCG). Het rapport, getiteld “The Aluminium Industry CEO Agenda, 2013-2015”; met als ondertitel “Understanding the Challenges and Taking Action”, werd gisteren vrijgegeven.
“Onze analyses tonen aan dat de crisis van de industrie niet te herleiden is tot een onverwachte daling van de vraag als gevolg van de wereldwijde economische neergang of plotselinge veranderingen in de waardeketen”, zegt Thomas Bradtke, een BCG partner en co-auteur.

“De crisis is ontstaan ​​vanuit de aanbodzijde, gedreven door China’s strategie om zijn productiecapaciteit van primair aluminium te verhogen. Producenten in de rest van de wereld hebben dit verkeerd geïnterpreteerd. Zij hadden hun eigen strategieën niet snel genoeg paraat en daardoor de benodigde maatregelen niet snel genoeg geïmplementeerd ”

“Vanwege de winstgevendheid en om een aantrekkelijk rendement voor hun aandeelhouders mogelijk te maken, moeten aluminium bedrijven zich een meer agressieve aanpak eigen maken” aldus Knut Olav Rood, een BCG partner en co-auteur van het rapport.

Om overcapaciteit buiten China aan te pakken, stelt het rapport voor de belangrijkste spelers te laten samenwerken om een marktleider door M & A (Merger & Acquisition) te creëren door overname van collega bedrijven, en het verkrijgen van wettelijke steun voor gecoördineerde overname activiteiten.

Om overcapaciteit te verminderen binnen China, beveelt het rapport aan dat westerse bedrijven samenwerken met hun Chinese collega’s om de verdwijning van “high-cost” capaciteit van het land te versnellen, tegelijk met het stimuleren van Chinese bedrijven om hun capaciteit te verhuizen naar andere landen.

Het rapport adviseert individuele bedrijven om stroomopwaarts de kansen in bauxiet te verkennen en zich te richten op grotere toegevoegde waarde of juist zo laag mogelijke  kosten. Zij beveelt ook aan dat bedrijven aanzienlijk meer aandacht besteden aan drie kritische facetten van de bedrijfsvoering: operationele en algemene kosten, beheer van grote projecten en commerciële activiteiten.