EMMEN - Werknemers van de firma Honeywell voeren maandagochtend actie tegen de verdwijning van een kwart van de arbeidsplaatsen. De directie van Honeywell heeft besloten de productie naar Tsjechie te verplaatsen. Eisen van de vakbond zijn onder meer een goede ontslaguitkering, een looptijd van 5 jaar en ondersteuning bij het vinden van ander werk. ANP PHOTO VINCENT JANNINKIn de metaalsector wordt vanaf vrijdag actiegevoerd voor een betere cao. De vakbonden eisen loonsverhoging en een vierdaagse werkweek.

Zowel FNV Metaal als CNV Vakmensen doen mee aan de acties, zo meldt Novum vandaag. In zowel de klein- als de grootmetaalsector liepen de cao-onderhandelingen eerder deze maand vast.

ACTIES BIJ HONEYWELL, FOKKER, DRAKA EN SCHEEPSWERVEN

Bij enkele metaalbedrijven in het noorden van het land wordt vrijdag het werk neergelegd. Het gaat om acties bij onder meer Fokker in Hoogeveen, Draka in Emmen en scheepswerven in Hoogezand en Harlingen. Ook wordt actiegevoerd bij het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie FME-CWM in Zoetermeer. De bonden verwachten ten minste duizend deelnemers.

WERK VALT TE ZWAAR

Het cao-conflict draait in beide sectoren om een loonsverhoging voor dit jaar, meer zeggenschap over werktijden en jeugdlonen. De mogelijkheid voor een vierdaagse werkweek moet voorkomen dat werknemers de sector de rug toekeren omdat het werk hun te zwaar valt. In de klein- en grootmetaal werken bijna een half miljoen mensen. Het gaat onder andere om lassers, elektrotechnici, installateurs en schadeherstellers.
Bron:NRC