aster satelliteHet vinden van metaalvoorraden die diep onder de grond verborgen zijn gebeurt meer en meer met behulp van satellieten. Ondanks dat het nog steeds niet mogelijk is om met satelliettechniek veel dieper dan een paar centimeter onder het aardoppervlak te kijken is, geven satellietfoto’s soms toch prijs dat er op tientallen meters erts te vinden is. Door op satellietbeelden te zoeken naar bepaalde electromagnetische spectra kunnen er voorspellingen worden gedaan over goede nieuwe locaties om kostbare metaalertsen te delven.

Hoger plan

Een van de wetenschappers die bezig is het satellietspeurwerk op een hoger plan te brengen is Reda El-Arafy van de Universiteit van Alabama. Volgens hem is het zelfs mogelijk om op basis van bestaande satellietfoto’s te zoeken naar onder meer ijzer, koper, goud en uranium. El-Arafy: “Je kan mijn werk vergelijken met hoe de politie een crimineel netwerk onderzoekt. We kunnen niet rechtstreeks in de aarde kijken, maar het aardoppervlak geeft allerlei aanwijzingen en clous die ons vertellen wat er veel dieper onder de grond te vinden is. En dat is behoorlijk accuraat. We halen nog geen 100% score, maar een zekerheid van 90% is mogelijk.”

NASA zoekt mee

Al-Arafy is niet de enige die zich bezig houdt met geologie vanuit de ruimte. NASA is met haar ASTER-project van plan om alle mineralen en ertsen ter wereld in kaart te brengen met satellieten. Volgens NASA heeft dit economische maar zeker ook ecologische voordelen. “Als er op termijn een een wereldwijde kaart wordt ontwikkeld met alle mogelijke mijngebieden, kunnen we beter onderscheiden waar delven economisch verantwoord of juist ecologisch onverantwoord is.”

foto: Kopervoorraden in Iran in rood. ASTER-project NASA