6125358454_c446aa395d_zHet vertrouwen in de Duitse industrie en handel is opnieuw gegroeid. Volgens de belangrijke Ifo Business Climate Index die maandelijks wordt uitgebracht door het gelijknamige instituut gaat het goed met alle vier de belangrijke sectoren (retail, groothandel, bouw en maakindustrie) die in de index worden meegenomen. De Frankfurter Allgemeine spreekt van een ‘Stimmungsaufschwung’ waar zelfs het aanstaande Brexit-referendum niets aan kan veranderen.

Huidige situatie en vooruitblik

De Ifo-index wordt doorgaans als goede voorspeller van de conjuncturele ontwikkelingen gezien. De index meet bij een groot aantal bedrijven hoe zij hun huidige situatie inschatten ten opzichte van de vorige maand (matig, voldoende of goed). Daarnaast wordt gevraagd hoe de vooruitzichten voor het komende half jaar zijn ten opzichte van nu zijn (minder, hetzelfde of beter). Dit leidt tot een gewogen gemiddelde waaruit de index wordt opgebouwd. Voor de maand mei blijkt dat vooral de verwachtingen voor de toekomst flink zijn verbetert, terwijl ook de huidige situatie van bedrijven iets voorruit is gegaan.

Kapitaalgoederen

De Duitse bouwsector is verantwoordelijk voor de grootste bijdrage aan de stijging. Bouwondernemingen noteren zelfs de hoogste indexcijfers sinds 1991. Met name de vooruitzichten voor de komende periode worden positief ingeschat. Datzelfde valt te zeggen voor bedrijven in de maakindustrie. Volgens het persbericht van de Ifo (hier te downloaden) hebben in het bijzonder ondernemingen die kapitaalgoederen produceren veel vertrouwen in de toekomst.

foto: Greenwich Photography