IJmuiden-worksMocht het tot een fusie komen tussen Tata Steel Europe en het Duitse ThyssenKrupp, dan blijft de R&D-afdeling van Tata behouden voor IJmuiden. Dat zegt Hans Fischer, topman van Tata Steel Europa, vanochtend in Het Financieele Dagblad. Volgens Fischer is de vrees ongegrond dat hoogwaardige technologie en banen verloren gaan: “Onze R&D-activiteiten daar zijn van wereldklasse. Het zou natuurlijk ontzettend stom zijn als je die zou opheffen of op het spel zou zetten.” Volgens hem kan het zelfs zo zijn dat de R&D-afdeling in IJmuiden sterker wordt door een fusie. Fischer lijkt hiermee te reageren op de angst onlangs onder meer uitgesproken door FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink liet begin deze maand weten dat de regering in geval van een fusie zou moeten ingrijpen. Zij schreef: “Tata Steel Nederland biedt hoogwaardige werkgelegenheid aan 12.000 werknemers en aan evenzoveel werknemers bij de toeleveranciers. Ontwikkeling van nieuwe technologie gebeurt in IJmuiden door eigen r&d-mensen, in samenwerking met industriële partners, mkb-bedrijven en Nederlandse technische universiteiten. Het kabinet moet in de bres springen voor het behoud van de unieke positie van een Nederlands staalbedrijf, binnen welke samenwerking dan ook.”