16610995162_d60f0a89b4_o

De OPEC-deal eerder deze week heeft er niet alleen voor gezorgd dat de olieprijzen stegen. De prijzen van andere grondstoffen en aandelenkoersen van de grondstofmijnende en -verwerkende industrie stegen in de slipstream mee. Dat meldt Bloomberg. Zo profiteerden de prijsindexen van koper, tin en lood in Londen en Shanghai met respectievelijk 0,9%, 0,8% en 1,3%.

OPEC-deal duurzaam?

Afgelopen woensdag sloten de olieproducerende landen onverwacht een deal over productiebeperking. Bij een informele OPEC-bijeenkomst in Algerije werd een productieplafond van 32,5 tot 33 miljoen vaten per dag afgesproken vanaf november. Dat zijn circa 750.000 vaten minder dan dat er in augustus per dag aan olie werd opgepompt. De exacte details van het akkoord worden in november bij een officiële OPEC-vergadering verder uitgewerkt. Dan moet ook duidelijk worden wat de productieplafonds voor de afzonderlijke landen worden. De verwachting is dat dit opnieuw moeizame gesprekken gaan worden tussen met name Iran en Saudi-Arabië. Analisten waarschuwen er derhalve voor dat de stijging van de olieprijs én de daarmee samenhangende grondstofprijzen nog niet als duurzaam moeten worden beschouwd.

Foto: Global Panorama