13903385550_39f7316982_zHet aantal ondernemers dat binnen twee jaar hun familiebedrijf wil verkopen is gestegen naar 20%. Vorig jaar oktober was dit nog maar 9%. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bedrijfsovername-Monitor, die is uitgevoerd in opdracht van Marktlink, een bedrijf dat fusies en overnames begeleidt. De onderzoekers voorspellen daarom een verkoopgolf. 

Ook opvallend: ondernemers zouden dit jaar ook meer verkoopgeneigd zijn. Bijna de helft van de ondervraagde MKB-ers zou bij een goed bod hun bedrijf morgen verkopen, vorig jaar was dat nog 40%. Overigens blijkt ook dat wat de ondernemer als ‘goed bod’ bestempelt niet een realistische waarde van zijn bedrijf is. Bijna de helft weet niet wat de waarde van het bedrijf is als factor van de jaarwinst. Gemiddeld gokken verkopers op circa 9,4 keer de jaarwinst (in 2015 8,8 keer), wat veel hoger is dan het marktgemiddelde. Saillant detail: hoe dichterbij de verkoop komt, des te realistischer wordt de verkoper. Ondernemers die binnen vijf jaar willen verkopen, waarderen het bedrijf op 8,3 keer de jaarwinst. Bij degenen die de verkoop nog niet in het vizier hebben, wordt gemiddeld een verkoopprijs van 10,1 de jaarwinst genoemd.

Tom Beltman, partner bij Marktlink Fusies en Overnames: “Een buitenproportionele vraagprijs noemen is vaak een signaal dat iemand nog niet toe is aan verkoop. Wij zien in de praktijk dat de waarde van een onderneming bij overname momenteel op ongeveer vier tot zes keer de jaarwinst ligt.”

Het onderzoek van Marktlink is voor de derde achtereenvolgende keer uitgevoerd. Het onderzoeksrapport is te downloaden in PDF.

Foto: Flazingo Photos