vrachtwagenDe raad van bestuur van Codelco maakte deze week in een nieuwsbrief aan haar medewerkers bekend dat het een aangekondigde investeringsronde van 2,25 miljard dollar op de lange baan schuift. Als belangrijkste reden hiervoor wordt de aanhoudend lage koperprijs genoemd. “We gaan door zwaarste financiële crisis sinds onze oprichting in de jaren ’70,” waarschuwen bestuurders van de Chileense koperproducent Codelco. Chili is verantwoordelijk voor een derde van de wereldkoperproductie. En Chili’s grootste koperproducent is Codelco, die 10% van de globale productie op zich neemt. 

Dit is de tweede keer dat Codelco een onderdeel van een investeringsplan in de ijskast zet. Tussen 2015 en 2020 willen de Chilenen maar liefst 20 miljard dollar investeren in een zestal mijnen. Dit om te voorkomen dat de koperproductie terug zal lopen. De zes mijnen hebben te kampen met afnemende ertsgehalten. De verduurzaming van de zes mijnlocaties zal nu niet – zoals gepland – tegelijkertijd worden opgepakt: “Onze strategie is nu om de mijnen één voor één aan te pakken.” Eerder dit jaar liet Coldeco’s CEO Nelson Pizarro al weten rekening te houden met blijvende lage koperprijzen: “We zullen onze verwachtingen moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit.”

Foto: Osmar Valdebenito (vrachtwagen in Codelco-mijn Chuquicamata, Chili)