WSA

De wereldwijde vraag naar staal zal in 2016 met 0,2 procent groeien, gevolgd door een verdere groei van 0,5 procent in 2017. Dat is de verwachting van de World Steel Association (worldsteel). Tot de World Steel Association behoren nagenoeg alle grote staalproducenten ter wereld.

De verwachting van worldsteel is samengevat in het gisteren gepubliceerde Short Range Outlook 2016-2017 (pdf). Op de website van worldsteel laat de associatie weten dat de groei hoger uitvalt dan verwacht. Dat komt omdat de vraag vanuit China groeide, onder invloed van stimulerende maatregelen van de Chinese overheid. Deze hebben ervoor gezorgd dat de vastgoedmarkt, auto-industrie en infrastructuur meer staal vragen dan was voorspeld. Maar het zijn de ontwikkelende en opkomende economieën die wereldwijd de groei aanjagen. Zij zullen in 2017 maar liefst 4% meer staal afnemen dan in 2016.

Toch waarschuwt worldsteel ook. Zo blijft de politieke instabiliteit in verschillende regio’s slecht voor de wereldhandel in staal. Ook de mogelijke gevolgen van Brexit op het Europese investeringsklimaat is een risico.

Foto: worldsteel / Seong Joon Cho