5857473535_1c45228777_zDe twee grote pensioenfondsen in de metaal en metalektro PME en PMT hebben hun financiële positie in het derde kwartaal stabiel weten te houden. Beide zitten net boven hun kortingsgrens. Eind september noteerde PMT een dekkingsgraad van 92,1% terwijl PME op 91% uitkwam. Voor de meeste pensioenfondsen is een dekkingsgraad van 90% de cruciale ondergrens. Als die niet wordt gehaald, kan er worden besloten tot een korting op de pensioenen volgend jaar. 

“De kans op korten is nog steeds fiftyfifty,” aldus Jan Berghuis, voorzitter van PMT. De metaalfondsen kwamen, net als sommige andere pensioenfondsen, begin dit jaar ónder de kritieke grens. Dat was te wijten aan onrust op de financiële markten en een flinke rentedaling. Sinds maart zitten alle fondsen weer boven de gewenste dekkingsgraad, maar er is weinig marge. De stand op 31 december van dit jaar zal doorslaggevend zijn. Analisten denken dat het vooral afhangt van de rentestand. Die mag niet verder dalen, want dan komen de fondsen opnieuw in de problemen, zo is de verwachting.

Foto: Images Money