2354714168_594fcd0efd_z“De aankoop van Corus – waaronder ook de voormalige Hoogovens in IJmuiden vielen (red.) – heeft Tata Steel tussen de 9 en 11 miljard euro verlies opgeleverd. De Raad van Bestuur adviseerde daarom al jarenlang om weg te gaan uit Europa. Dat werd altijd tegengehouden door Ratan Tata, die de Tata groep tussen 1991 en 2012 leidde. Pas toen Ratan Tata werd opgevolgd door Cyrus Mistry, werd er actief aan een Europese exit strategie gewerkt. Het was Mistry die in ThyssenKrupp een potentiële overnamekandidaat vond. Dat Mistry nu aan de kant wordt geschoven, en de schuld krijgt voor de Europese verliezen is erg oneerlijk.” Deze uitspraak van een Tata bestuurslid valt vandaag te lezen in de Business Standard
Het bestuurslid dat het interview anoniem aflegt schetst een rampzalig beeld over de Europese activiteiten van Tata Steel. Volgens hem is Tata Steel Europe al geruime tijd enorm verliesgevend. “In 2007 kochten we Corus Steel voor 12 miljard dollar. Dankzij de financiële crisis van 2008, de daaropvolgende grondstoffencrisis en tenslotte de goedkope Chinese staalexport lukte het niet deze aankoop winstgevend te maken. Mistry die in 2012 aantrad wisten we hier in tegenstelling tot zijn voorganger wel van te overtuigen. We zeiden ronduit: Corus bloedt het hele concern dood. De Britse activiteiten alleen al kostten ons op dat moment bijna een miljoen Britse pond per dag. Dat ThyssenKrupp als potentiële overnamekandidaat is gevonden, danken we aan Mistry.”

Het interview met de Tata-bestuurder markeert een nieuw hoofdstuk van het koningsdrama dat zich afspeelt in de top van het Indiase Tata concern. Vorige week werd topman Cyrus Mistry aan de kant geschoven en nam oud-CEO Ratan Tata het roer weer in handen. Insiders meldden dat onvrede over de Europese koers van Tata Steel de aanleiding zou zijn. Maar officieel is het nog onbekend wat de achtergrond van de machtswisseling is.

Foto: Mike Shaver