baosteelheadquartersDe naam is nog onbekend, maar dat het de op één na grootste staalmaker ter wereld wordt – na ArcelorMittal – is zeker. De Chinese overheid heeft goedkeuring gegeven voor een fusie – anderen noemen het liever een overname – van Baosteel en Wuhan. Het nieuwe fusiebedrijf zal 8% van China’s staalproductie voor haar rekening nemen. Tevens zijn de eerste bestuurders aangewezen door SASAC. SASAC, kort voor State-owned Assets Supervision and Administration Commission of the State Council, is een speciale commissie van de regering in Peking die toezicht houdt op de Chinese staatsbedrijven. Ma Guoqiang, de 52-jarige bestuursvoorzitter van Wuhan Iron & Steel Group Corp, zal de nieuwe staalgigant gaan leiden. Hij gaf eerder leiding aan een onderdeel van Baosteel, maar werd naar Wuhan getransfereerd om daar orde op zaken te stellen. In tegenstelling tot Baosteel gaat het met Wuhan niet erg goed. Dat is ook één van de redenen dat de Chinese overheid megafusies tussen staalbedrijven stimuleert. Ze hoopt hiermee onrendabele bedrijven weer gezond te krijgen. Andere redenen voor de megafusies, waar er naar verwachting snel meer van zullen volgen, zijn het bestrijden van overcapaciteit en meer grip krijgen op de staalprijs.

Foto: Baosteel HQ | Whispertome