TrainingsExpo-broshureA5-2011press2.inddVadim Larin, topman van het Russische Severstal, heeft in een interview aan Reuters gezegd dat hij koudgewalst staal vanuit China naar Europa exporteert in plaats van Russisch. De reden is dat er door de EU hogere importheffingen op Russisch staal worden geheven dan op Chinees. “De EU heeft sinds augustus een importheffingen van 22,1% op Chinees koudgewalst staal voor de bouw en de automotive industrie ingesteld. Op hetzelfde product uit Rusland is de heffing 36,1%. Voor ons als Severstal loont het daarom op de export naar Europa vanuit China te organiseren.” Larins uitspraak zal Europese staalmakers sterken in hun roep aan de EU om de tarieven voor Chinees staal verder te verhogen. De belangenclub van EU-staalmakers Eurofer schreef hiertoe onlangs al een open brief.

Severstal is de op twee naar grootste staalproducent van Rusland. Het bedrijf is sterk van export afhankelijk. Daarom kijken de bestuurders van Severstal met argusogen naar de plannen van EU om ook op warmgewalst staal uit Rusland een hogere importheffing in te stellen: “Als die wetgeving in de EU ingaat, zal dat gevolgen voor ons hebben. We zullen dan verder gelegen markten moeten zoeken voor onze producten. Dat gaat ten koste van marge.”