Het blijft rommelen bij ThyssenKrupp. Afgelopen vrijdag maakte het bestuur van de Duitse industriegigant bekend 500 miljoen euro te willen bezuinigen, ongeacht de uitkomst van de fusieplannen met Tata Steel Europe. Tussen de 300 en 400 banen zouden door deze bezuiniging op de tocht kunnen komen te staan. Dat nieuws veroorzaakte een hoop onrust en verzet bij de medewerkers. Nu gooit de grootste Duitse metaalvakbond IG Metall meer olie op het vuur. Een joint venture tussen ThyssenKrupp en Tata Steel – waaronder onder meer de voormalige Hoogovensfabrieken in IJmuiden vallen – zou weleens het begin van het einde van de staaldivisie van ThyssenKrupp kunnen betekenen – zo denkt de werknemersorganisatie. Daaraan zegt de bond nooit mee te willen werken.

Naar aanleiding van de bekendmaking van ThyssenKrupp-bestuurders kwamen afgevaardigden van de ondernemingsraad en de vakbond IG Metall vandaag samen om de plannen beter te bestuderen. Na afloop daarvan meldde een werkgeversafgevaardigde dat door de plannen van ThyssenKrupp misschien wel ruim 4000 banen van Duitse staalarbeiders gevaar lopen. “Wij wijzen plannen voor een joint venture tussen ThyssenKrupp en Tata Steel ferm van de hand,” zo meldt IG Metall.

foto: dielinke_nrw