Goed nieuws en slecht nieuws van het CBS wisselen elkaar af. Daar waar bleek dat het producentenvertrouwen in de metaal gedaald was in november, gaat het goed met de afzetprijzen van metaalproducten. Zeker in vergelijking met de rest van de industrie. De afzetprijzen van de Nederlandse metaalindustrie waren in oktober 3,1 procent hoger dan in oktober 2018. Gemiddeld in de industrie daalden de prijzen juist 1,6%.

Prijsdaling olie groter
In oktober 2019 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 54 euro. Dat is 23 procent minder dan een jaar eerder. In september 2019 was de prijs voor een vat ruwe olie 56 euro, ongeveer 17 procent lager dan in september 2018.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in oktober 18,0 procent goedkoper dan in oktober 2018. In september lagen de prijzen 12,0 procent lager dan in september 2018.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in oktober 7,0 procent lager dan een jaar eerder. In september was de prijsdaling 6,5 procent.

In de meeste overige bedrijfsklassen van de industrie – zoals de metaal – lagen de prijzen in oktober 2019 hoger dan een jaar eerder.