30 maart 2009

Pensioenen PME bevroren

pensioenDe uitkeringen van pensioenfonds PME en de daar opgebouwde pensioenen worden de komende vijf jaar ‘in principe’ niet verhoogd. Dat staat in het herstelplan dat het fonds heeft ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank.

PME is het bedrijfstakpensioenfonds van de 1250 bedrijven in de zogenoemde metalektro-sector, waarin tweehonderdduizend mensen werken.

Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) maakte eerder maandag bekend dat de pensioenen voor minstens drie jaar bevroren worden. Dat betekent dat de uitkeringen niet worden aangepast aan de inflatie en loonontwikkeling. PFZW is een van de twee grootste pensioenfondsen van Nederland, voor gezondheidszorg- en welzijnswerkers.

De dekkingsgraad van zowel PME als PFZW schommelde eind vorig jaar rond de negentig procent. Dat houdt in dat voor elke euro die de fondsen uit zouden moeten kunnen keren negentig cent in kas zit. De wettelijk vereiste dekkingsgraad is 105 procent. PME schat dat de pensioenen over vijf jaar weer ‘beperkt’ omhoog kunnen. Het fonds handhaaft de premie de komende jaren op het maximale niveau.

Een groot deel van de Nederlandse pensioenfondsen kampt met een dekkingstekort dat ruim onder het wettelijk vereist minimum van 105 procent ligt. De fondsen hebben tot woensdag om een herstelplan in te dienen. In dat plan moeten de fondsen uiteenzetten hoe zij in 2014 hun financiƫle buffers weer op orde denken te hebben.

De pensioenfondsen krijgen vijf jaar de tijd om hun dekkingsgraad op te vijzelen. Die termijn lag eerst op drie jaar, maar minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) heeft de fondsen een ruimere hersteltermijn gegeven.

PME haalde eerder deze maand nog uit naar Donner, toen de minister nog aan het onderhandelen was met de coalitiepartners over een aanpak van de financieel-economische crisis. De voorwaarden die de minister zou stellen aan het optrekken van de hersteltermijn naar vijf jaar heeft tot gevolg dat de pensioenen in de metaalsector in 2011 mogelijk al met tien procent omlaag gaan, zei PME.
Bron:Trouw