duitslandENSCHEDE-  Nederlandse bedrijven oriënteren zich momenteel massaal op een verhuizing over de grens nu de Duitse overheid allerlei gunstige regelingen in het leven heeft geroepen om de kredietcrisis te lijf te gaan.

De bedrijven willen verhuizen met hun hoofdvestiging of er een dochteronderneming beginnen. Niet alleen is in Duitsland bedrijfsgrond aanzienlijk goedkoper – soms zelfs gratis – ook zijn er diverse subsidieregelingen. Door de huidige kredietcrisis verwelkomen de lokale overheden de Nederlandse ondernemers met open armen en wordt er alles aan gedaan om ze vooral maar geen strobreed in de weg te leggen.

In Duitsland staan nu al ruim 1600 dochters van Nederlandse firma’s geregistreerd. Gevreesd wordt echter voor een verdere uittocht van bedrijven, waardoor Nederlandse werkgelegenheid naar Duitsland wegvloeit.

Bij het Instituut voor Internationale Handelsbevordering, dat bedrijven informeert en begeleidt bij hun verhuisplannen, worden momenteel overuren gemaakt. “Normaal gesproken hebben we het de eerste maanden erg rustig, maar momenteel worden we overspoeld met aanvragen”, aldus directeur Sietse Holtrop. “Krijgen we normaal gesproken in het eerste kwartaal zo’n dertig meldingen, dit jaar zijn dat er al 200. Dit hebben we de laatste jaren niet meegemaakt.”

Het gaat volgens Holtrop voornamelijk om bedrijven in de transportsector, bouw en metaal. “Wat we vooral horen is dat bedrijven in Nederland bijna geen krediet meer kunnen krijgen, maar dat dat in Duitsland een stuk makkelijker gaat. Met dank aan de miljardensubsidies van de Duitse overheid.” Het instituut krijgt op jaarbasis circa 1200 aanvragen, waarvan circa de helft van de bedrijven daadwerkelijk de grens over vlucht.

Vooral in de transportwereld lonken veel bedrijven naar Duitsland. “We signaleren voor heel Noord- en Oost-Nederland de trend dat bedrijven zich op Duitsland oriënteren of al daadwerkelijk zijn verhuisd”, aldus woordvoerder Jaap Stalenburg van transportverzekeraar TVM. “Sinds kort krijgen we per dag meerdere van dit soort vragen binnen. In Duitsland is de grond niet alleen goedkoper, maar ze hebben het bovendien in overvloed. Daardoor hebben uitbreidende ondernemingen minder te maken met problemen rond bestemmingsplannen.”

De Duitse advocaat Claus Peters zorgt voor juridische begeleiding van verhuizende bedrijven. “Veel bedrijven verwachten eigenlijk het tegenovergestelde, maar wanneer ze zich erin verdiepen komen ze erachter dat het Duitse bedrijfsklimaat eigenlijk een stuk vriendelijker is dan het Nederlandse. Zo hoeven ondernemers geen twee jaar loon door te betalen bij ziekte van de werknemer, maar slechts zes weken.”

Het bedrijf NTM uit het Drentse Nieuw-Amsterdam met een wagenpark van 120 combinaties opende begin deze maand vlak over de grens een Duitse vestiging. “Dat bleek de beste oplossing voor allerhande praktische problemen waar je als buitenlands transporteur in Duitsland mee te maken krijgt”, aldus H. Batterik. Het bedrijf is een filiaal begonnen met zes trucks. “Als eerste aftrap.”
Bron:Telegraaf