alcoaDe Europese beurzen staan eensgezind lager, nadat het Amerikaanse Alcoa dinsdag het resultatenseizoen in mineur aftrapte. De schrik voor een nieuw tegenvallend resultatenseizoen zit er goed in.
(tijd) – Alcoa, de grootste aluminiumproducent ter wereld, kwam traditioneel als eerste met kwartaalcijfers op de proppen. Analisten hadden al erg pessimistische verwachtingen, maar Alcoa deed er nog een schepje bovenop. Het verlies over het eerste kwartaal kwam uit op 497 miljoen dollar of 61 dollarcent per aandeel. Uit een analistenrondvraag door Reuters kwam een verwacht verlies per aandeel van 54 cent per aandeel naar voor. In de overeenkomstige periode in 2008 werd nog 303 miljoen euro winst geboekt. De omzet viel terug tot 4,1 miljard dollar van 5,7 miljard dollar een jaar eerder.

De Eurostoxx50 noteert omstreeks 11.00 uur 0,9 procent lager, terwijl de breder samengestelde Stoxx50 er 0,8 afdoet. Alle sectoren van de Stoxx600 staan in het rood, al is dat bij de defensieve healthcare erg nipt (-0,04%). De Bel20 is de enige index die het hoofd boven water houdt, met dank aan de financials.

De grondstoffenwaarden lijden onder de resultaten van Alcoa en de zakkende grondstoffenprijzen. Alcoa zelf, dat ook in Frankfurt noteert, zakt 2,6 procent. Mijnbouwers BHP Billiton en Anglo American zakken respectievelijk 2,35 en 3,6 procent. De koperprijs trekt zich terug na een even op het hoogste peil in vijf maanden tijd te hebben genoteerd. Beleggers achten de klim van koper voorbarig, nu de economische crisis terug op het voorplan komt.

Binnen de metaalsector kan slechts één aandeel winnen: Randgold telt er 0,9 procent bij. Na de slechte prestatie van de afgelopen weken, kiest goud weer voor de weg naar boven. In het huidig klimaat zien beleggers het ‘metaal der metalen’ immers als een veilige haven.
Bron: De Tijd