Het begon een aantal jaren gelden met diefstal van rollen koper op bouwplaatsen, daarna volgden bliksemafleiders op kantoorgebouwen en molens en koperen elektriciteitsleidingen boven het spoor, waardoor treinen stil kwamen te staan. Begin deze maand leek het dieptepunt bereikt toen onverlaten het orgel van de Dorpskerk in Hoek van Holland volledig onklaar maakte door er veertig koperen orgelpijpen vanaf te slopen en mee te nemen. Maar het dievengilde kon nog verder zinken.
Op de begraafplaats van de Heilige Jozefparochie in het Zuid-Limburgse Valkenburg sloopten onverlaten tijdens de kerstdagen zo’n twintig grafstenen door er koperen en bronzen kruisen en beeldjes vanaf te rukken en de koperen letters van de namen van de overledenen er af te bikken. Het kerkbestuur schat de totale schade op ongeveer 40.000 euro. “Maar de emotionele schade is natuurlijk vele malen groter,” zegt Lou Mlodzick van het kerkbestuur. “De identiteit van die mensen is weggenomen. Dat is vreselijk. Dit zijn echt gewetenloze mensen die zoiets doen.” Nadat de diefstal maandag door een nabestaande werd ontdekt, kwamen er gisteren nog verschillende familieleden van overledenen kijken hoe de graven erbij lagen. Een man die zegt geluk te hebben gehad omdat het graf van zijn ouders nog ongeschonden is, zegt brommend: “Zelfs als je dood bent, ben je nog niet veilig,”

De hoos aan koperdiefstallen stak begin deze eeuw de kop op, toen de koperprijzen de lucht inschoten. Jaren was er rond de 3 euro voor een kilo betaald, tot de vraag van opkomende economie├źn zoals China de prijs van het metaal opdreef naar 6 tot 7 euro. Kruimeldieven en drugsverslaafden profiteren mee door hun gestolen waar aan te bieden bij schrootboeren die een oogje dichtknijpen. “Het is een tijdje redelijk rustig gebleven op de markt dankzij de crisis, maar nu schiet de prijs weer omhoog,” zegt Marco Kok van metaalhandel Metaalketen in Hengelo. “Toch snap ik dit niet, over hoeveel kilo praten we hier? Bij een schrootboer krijgen ze misschien 3 euro per Kilo, met een emmertje vol van die lettertjes haal je misschien een paar tientjes op.”
Bij de politie in Zuid-Limburg hebben inmiddels zes nabestaanden aangifte gedaan van diefstal en vernieling aan de graven van hun dierbaren.
Lou Mlodzick komt nu bijna dagelijks op de begraafplaats aan de Bosweg om met nabestaanden te kijken of het graf van hun familielid beschadigd en leeggeroofd is. “Dat gaat erg traag, want er komen telefoontjes binnen van mens en die over het hele land zijn uitgezwermd. Omdat er geen letters meer op de graven staan, kan ik de namen van die doden niet zomaar oplepelen. Ze staan natuurlijk wel in de registers, maar daar kan ik nu niet zomaar bij.”
Mlodzick houdt zijn hart vast als straks de dooi definitief inzet en de sneeuw verdwijnt. “Aan de voetstappen te zien, hebben de dieven gewoon over de graven gelopen. Wie weet wat voor schade ze hebben aangericht aan de marmeren platen op de grond? We hebben hier veel mogen meemaken, maar zoiets ongehoords nog nooit.”