FNV Bondgenoten heeft besloten de looneis voor de nieuwe cao Metaal & Techniek te verhogen van 2 naar 2,5 procent. Dit bleek tijdens een vandaag gehouden ledenconferentie.

FNV Bondgenoten gaat samen met CNV Vakmensen en De Unie.namens de werknemers de onderhandelingen in. Namens de werkgevers treedt op de Federatie Werkgeversorganisaties Metaal & Techniek. De cao onderhandelingen starten op 16 februari.

‘Omdat wij de grootste bond zijn in de sector metaal en techniek bijten wij traditioneel het spits af voor wat betreft de voorstellen waarmee we de onderhandelingen ingaan’, vertelt Jan Berghuis, bestuurder bij FNV Bondgenoten. Berghuis verwacht dat de beide andere bonden met ongeveer gelijkluidende voorstellen de onderhandelingen zullen ingaan.

Looneis
“Het is de eerste keer in ons bestaan dat we de cao-onderhandelingen ingaan met als eerste én hoofpunt het inkomen’, vertelt Berghuis. De andere drie zwaartepunten in de onderhandelingen zijn: Pensioen, Flexwerk/ZPP’ers en gezondheid.

Jan Berghuis: ‘De werknemers in de Metaal en Techniek-sector vinden dat de looneis omhoog moet naar 2,5 procent. De inflatie komt met 1,9 procent al een stuk hoger uit eerder werd verwacht. De sector heeft nog last van de crisis, maar krabbelt al flink op.

Flexwerk
Het tekort aan vaklieden neemt in sneltreinvaart toe.’In de sector groeit het aantal flexkrachten sterk. Zij kunnen nauwelijks financiële verplichtingen aangaan als bijvoorbeeld een hypotheekschuld en blijven vaak outsiders. FNV Bondgenoten vindt daarom dat flexibele contracten zoveel mogelijk moeten worden beperkt tot ziek en piek.

Metaal en Techniek
De Metaal & Techniek-cao geldt voor ongeveer 330.000 werknemers bij ruim 30.000 verschillende bedrijven. Volgens Jan Berghuis van FNV Bondgenoten telt zijn bond ongeveer 50.000 leden uit de sector metaal en techniek. ‘Het gros van die leden komt uit de installatiesector’, vertelt hij.

De cao Metaal & Techniek omvat de volgende deel-cao’s: cao voor het carrosseriebedrijf, cao voor de goud- en zilvernijverheid, cao voor het isolatiebedrijf, cao voor het metaalbewerkingsbedrijf en de cao voor het technisch installatiebedrijf.
Bron: Vraag&Aanbod