Het conflict binnen de vakcentrale FNV over het pensioenakkoord leidt mogelijk tot poortacties bij metaalbedrijven. Bondsbestuurder Jan Berghuis van FNV Bondgenoten heeft dat maandag laten weten na een bijeenkomst met circa 70 kaderleden in Garderen.

Daar zegden de aanwezigen het vertrouwen op in FNV-voorzitter Agnes Jongerius en de overige leden van het federatiebestuur van de FNV, die met werkgevers en kabinet het pensioenakkoord zijn overeengekomen.

Bondgenoten, de grootste bond van de FNV, is tegen het akkoord. De bond stelt dat mensen met een klein inkomen vanaf 2020 niet meer kunnen stoppen met werken wanneer ze 65 zijn. Doen ze dat wel dan zullen ze 25 procent moeten inleveren. Daarom heeft FNV Bondgenoten een eigen pensioenplan gepresenteerd. De kaderleden uit de metaalsector willen hun collega’s mobiliseren vóór dit plan en tegen het pensioenakkoord tussen de vakcentrales, de werkgevers en het kabinet. Vrijdag vergadert de bondsraad van Bondgenoten en dan zal vanuit de metaalsector de motie tegen het federatiebestuur worden ingediend, aldus Berghuis.

In een reactie op de jongste ontwikkelingen stelde FNV-voorzitter Agnes Jongerius dinsdagmorgen dat FNV Bondgenoten doet aan luchtfietserij door te blijven pleiten voor haar eigen plan en door met onaf cijferwerk te proberen het Pensioenakkoord ter discussie te stellen. Ze zegt dat het eigen plan een doodlopende weg is.

Volgens Jongerius steunt geen van de bonden de plannen van FNV Bondgenoten. “Het bereikte Pensioenakkoord is daarvoor de beste oplossing. Het is geen tien, maar in mijn ogen toch zeker een zeven en een half en ik ben trots op dit akkoord. Ik durf dit met een aanbeveling aan mijn leden voor te leggen in een referendum en dat gaan we dan ook doen”, aldus de FNV-voorzitter.
Bron:Metaalnieuws