Het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) loopt uit de pas met de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen. PMT verwacht dat de dekkingsgraad op 31 december onder de 100 procent blijft, waardoor er moet worden gekort, terwijl de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenen inmiddels is gestegen tot 102 procent.

Consultancybureau Aon Hewitt kwam op 1 november jl. met het bericht dat de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen op 102 procent staat (was 104 procent eind 2011). Het PMT heeft echter een dekkingsgraad van 91,2 procent. Reden waarom PMT achterblijft bij het landelijke gemiddelde is vooral de gestegen levensverwachting van de werknemers in de metaal en techniek.

Peildatum
De dekkingsgraad van PMT stond eind oktober op 91,2 procent. Dat is al beter dan de 84,5 procent van augustus, maar PMT verwacht niet dat die dekkingsgraad op de peildatum van 31 december 2012 boven de 100 zal uitkomen. Woordvoerder Elles van Brenk van PMT: “Het beeld is inderdaad iets beter, ook doordat de rekenrente in september naar boven is bijgesteld, maar we vinden het wel zo reëel om naar werkgevers en werknemers te communiceren dat we niet verwachten dat we de 100 halen. Al hopen we natuurlijk van wel.”

Korting
Eind januari 2013 wordt definitief vastgesteld wat de dekkingsgraad op 31 december 2012 was. Indien die onder de 100 blijft, ziet PMT zich genoodzaakt te korten op de pensioenen. “Die korting zal maximaal 7 procent bedragen, niet meer”, verzekert Van Brenk.
Bron:Autokompas